lördag 27 november 2010

Grekiskt lantbröd

Jag gjorde ett otroligt gott grekiskt lantbröd idag, 
vilket också är mitt bidrag till Månadens Blogg.



 
Receptet räcker till 2 stora (!) bröd.

Detta behöver du:
75 g jäst

1 ½ msk havssalt

8 dl ljummet vatten

½ dl olivolja

1 msk honung

1 ½ kg vetemjöl

Soltorkade tomater
Parmesanost
Fetaost
Oliver
Dragon
Rosmarin


Och såhär gör du:

♥Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på vattnet. Rör om. 

♥Tillsätt oljan, salt, honung och mjöl. 

♥Arbeta till en fast deg. Jag gjorde det med degkrokar, men maskin hade nog varit att föredra. 

♥Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.

♥Knåda degen igen och låt jäsa i 45 minuter till. 

♥Knåda sedan degen ytterligare en gång. Hacka tomater, ostar och oliver. Blanda dessa och kryddorna i degen innan de formas till två bröd.

♥Låt dem sedan jäsa en sista gång, i en timme, på plåten under bakduk. 

♥Sätt ugnen på 275 grader. 

♥Grädda längst ner i ugnen tills bröden är gyllenbruna. Tar ca 10 minuter 

♥Lägg på folie och sänk värmen till 200 grader. 

♥Gräddas totalt 50 minuter. 

♥Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten. 

♥Njut!


3 kommentarer:

  1. Guuud vad gott det låter!:) Fick de en bra limpform eller flöt de ut mycket? Tror du det skulle gå att göra dem i formar eller blir det knäppt/alldeles för mycket deg då?
    Kram Sara

    SvaraRadera
  2. Sara, jag gjorde ett i form och ett utan, men de blev båda snygga och höll sig i bra form.
    Gör du i form så kommer du nog få ut en fyra- fem bröd av dem, det jag gjorde i form var inte ens hälften av degen och ändå svämmade det över otroligt mycket. :)
    Men de blev sjukt goda, så testa absolut att göra dem.
    Kram

    SvaraRadera