Jag gjorde ett otroligt gott grekiskt lantbröd idag,
vilket också är mitt bidrag till Månadens Blogg.
Receptet räcker till 2 stora (!) bröd.
Detta behöver du:
75 g jäst
1 ½ msk havssalt
8 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1 msk honung
1 ½ kg vetemjöl
Soltorkade tomater
Parmesanost
Fetaost
Oliver
Dragon
Rosmarin
Och såhär gör du:
♥Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på vattnet. Rör om.
♥Tillsätt oljan, salt, honung och mjöl.
♥Arbeta till en fast deg. Jag gjorde det med degkrokar, men maskin hade nog varit att föredra.
♥Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. 
♥Knåda degen igen och låt jäsa i 45 minuter till.
♥Knåda sedan degen ytterligare en gång. Hacka tomater, ostar och oliver. Blanda dessa och kryddorna i degen innan de formas till två bröd.
♥Låt dem sedan jäsa en sista gång, i en timme, på plåten under bakduk.
♥Sätt ugnen på 275 grader.
♥Grädda längst ner i ugnen tills bröden är gyllenbruna. Tar ca 10 minuter
♥Lägg på folie och sänk värmen till 200 grader.
♥Gräddas totalt 50 minuter.
♥Ta ut bröden och pensla eller spruta på vatten.
♥Njut!
Vad gott det ser ut.
SvaraRaderaGuuud vad gott det låter!:) Fick de en bra limpform eller flöt de ut mycket? Tror du det skulle gå att göra dem i formar eller blir det knäppt/alldeles för mycket deg då?
SvaraRaderaKram Sara
Sara, jag gjorde ett i form och ett utan, men de blev båda snygga och höll sig i bra form.
SvaraRaderaGör du i form så kommer du nog få ut en fyra- fem bröd av dem, det jag gjorde i form var inte ens hälften av degen och ändå svämmade det över otroligt mycket. :)
Men de blev sjukt goda, så testa absolut att göra dem.
Kram